Sinulle taataan viralliset liput
Itäinen seisoo
Mikä voisi olla parempaa kuin todistaa Manchester Unitedin ja Arsenal FC:n välistä klassikko-ottelua loppuunmyydyllä Old Trafford -stadionilla? Nämä kaksi joukkuetta kuuluvat yhdessä Liverpool FC:n kanssa Englannin menestyneimpiin seuroihin. 1990-luvun alusta lähtien Manchester United ja Arsenal FC ovat kilpailleet kiivaasti mestaruudesta. Näiden joukkueiden väliset kaksintaistelut olivat todellisia spektaakkeleita. Toistensa kimppuun käyneiden pelaajien lisäksi myös valmentajat Alex Fer-guson ja Arsène Wenger olivat jatkuvassa riidoissa keskenään. Vaikka molemmat seurat eivät enää hallitse Valioliigaa, ne ovat edelleen merkittäviä kilpailijoita Mestarien liigan mestaruuden jahtaamisessa. Loppuunmyydyllä Old Trafford -stadionilla on luvassa mahtava tunnelma ja tiukka taistelu pisteistä.
Tältä sivulta löydät lisätietoja, joiden avulla saat kaiken irti jalkapallomatkastasi Manchester United vs Arsenal FC -otteluun. Käymme läpi mm. seuraavat seikat:
Varaa Manchester United -jalkapallomatka
Varaa Arsenal FC -jalkapallomatka
Manchester United ja Arsenal FC ovat pelanneet toisiaan vastaan vuodesta 1919 lähtien. Keskinäistä kaksinkamppailua on ollut kuitenkin vasta 1990-luvulta lähtien. Monien mukaan keskinäinen kaunaa syntyi lokakuussa 1990. Old Trafford -stadionilla pelattu keskinäinen ottelu riistäytyi käsistä, mikä johti kaikkien kentällä olleiden pelaajien, lukuun ottamatta Arsenalin maalivahti David Seamania, väliseen tappeluun. Molemmat seurat saivat rangaistukseksi pistevähennyksen.
Kilpailu kasvoi entisestään Arsène Wengerin siirryttyä Gunnersiin. Hänen johdollaan Arsenal FC alkoi jahtaamaan mestaruutta ja seurasta tuli manchesterilaisten suurin kilpailija. Sir Alex Fergusonin valmentaja Manchester United oli Englannin ylivoimaisesti vahvin seura. Vuosina 1993-2004 molemmat seurat voittivat yksitoista kahdestatoista kansallisesta mestaruudesta (vain Black-burn Rovers onnistui voittamaan mestaruuden vuonna 1995). Keskinäiset kaksinkamppailut olivat latautuneita, ja ne riistäytyivät säännöllisesti käsistä. Vuosina 1997-2005 kaksintaisteluissa jaettiin seitsemän punaista korttia. Lisäksi molemmat valmentajat loukkasivat toisiaan sosiaalisessa mediassa.
Tällä vuosisadalla Valioliigaan nousivat Chelsea FC ja Manchester City, ja myös Liverpool FC teki paluun huipulle. Kaksi suurseuraa, Manchester United ja Arsenal FC, joutuivat toistaiseksi väistymään. Viime vuosina seurat ovat tehneet huomattavia investointeja. Gunners ja Red Devils ovat kovia kilpailijoita kilpailussa Mestarien liigan mestaruudesta. Tämä tekee näiden kahden joukkueen välisestä ottelusta klassikon, jota koko Englanti odottaa innolla.
Manchester Unitedin ja Arsenal FC:n välisellä ottelulla on pitkä historia, joka on täynnä yllätyksiä, kiistanalaisia rangaistuspotkuja, riitaisia valmentajia ja viime sekunneilla tehtyjä maaleja. Spektaakkeli on taattu jalkapallomatkallasi! Valinnan tekeminen oli vaikeaa, sillä näiden kahden seuran välillä ei ole tylsiä kohtaamisia. Olemme kuitenkin pystyneet laatimaan listan kiistellyimmistä kaksintaisteluista.
Vaikka peli päättyi 0-0, tämä ottelu tunnetaan Old Traffordin taisteluna. Siksi sitä kutsutaan näiden kahden joukkueen väliseksi jännittävimmäksi kaksintaisteluksi. Jos et usko sitä, kannattaa ehdottomasti katsoa video. Manchester United oli maan vahvin seura, joka voitti viiden viime vuoden aikana neljä kansallista mestaruutta. Arsenal FC ei kuitenkaan ollut hävinnyt ottelua sitten toukokuun ja johti myös pistetaulukkoa. Pelistä tuli kova: ottelussa jaettiin kahdeksan keltaista korttia ja yksi punainen kortti.
Viimeisen kymmenen minuutin aikana peli karkasi täysin käsistä. Unitedin hyökkääjä Ruud van Nistel-rooij hyppäsi Arsenalin kapteeni Patrick Vieiran selkään, joka sitten teki potkun. Tämän jälkeen ranskalainen sai toisen keltaisen korttinsa. Se johti massiiviseen tappeluun kentällä. Viimeisellä minuutilla United sai rangaistuspotkun. Van Nistelrooij laukoi ohi, minkä jälkeen Martin Keown alkoi kiusata häntä. Miehet jouduttiin erottamaan toisistaan, minkä jälkeen muut pelaajat tappelivat jälleen keskenään. Ottelu päättyi 0-0, Arsenal FC:n pitäessä tappiottoman ennätyksensä. Ottelun jälkeisinä päivinä useat pelaajat saivat sakkoja ja pelikieltoja osallisuudestaan eri välikohtauksiin.
49 tappiottoman Valioliiga-ottelun jälkeen Arsenal FC vieraili arkkivihollisensa Manchesterin vieraana. United-fanien keskuudessa liikkui sitkeitä huhuja, joiden mukaan Gunnersilla olisi ollut erikoispaitoja, joissa olisi lukenut ”50”. Ne paljastettaisiin, jos he voittaisivat myös Old Traffordilla. Fanien mukaan tätä oli ehdottomasti vältettävä. Pelaajat olivat samaa mieltä. ”50 peliä voitettuna? Ei onnistu. Emme salli sitä”, sanoi Wayne Rooney ennen peliä.
Aivan kuten vuotta aiemmin, arkkivihollisten välinen kaksintaistelu oli täynnä väkivaltaisia loukkaantumisia ja mellakoita. Pitkään peli oli 0-0, kunnes United sai rangaistuspotkun, joka oli Arsenal FC:n pelaajien mielestä täysin aiheeton. Ruud van Nistelrooij otti rangaistuspotkun: 1-0. Juuri ennen erätaukoa Rooney teki maalin ja lukemat olivat 2-0. Sen jälkeen asiat lähtivät taas käsistä. 17-vuotias Cesc Fàbregas heitti pizzan Sir Alex Fergusonia kohti, minkä vuoksi peli tunnetaan myös nimellä ”Pizzagate”.
Merkit Arsenal FC:n voiton kannalta eivät olleet kovin suotuisat. Yksikään lontoolainen seura ei ollut voittanut hetkeen. Viikkoa ennen Old Traffordilla pelattavaa ottelua Gunners kärsi myös tuskallisen 2-0-tappion Liverpool FC:lle. Mutta kukaan ei ollut ennustanut tiedossa olevia lukemia: 8-2-tappio. Manchester päihitti vastustajansa totaalisesti. Wayne Rooneyn hattutemppu ja Ashley Youngin kaksi maalia johtivat Arsenalin suurimpaan tappioon 84 vuoteen. Vuonna 1927 West Ham United osoittautui liian vahvaksi (7-0). Se oli myös ensimmäinen kerta sitten vuoden 1896, kun Arsenal FC joutui nielemään kahdeksan maalia. ”Totta kai kahdeksan maalia nöyryyttää. Se oli kamala päivä”, Wenger sanoi jälkeenpäin.
Manchester United ja Arsenal FC ovat Liverpool FC:n lisäksi Englannin kolmen menestyneimmän seuran joukossa. Manchester Unitedin palkintokaappi on suurempi kuin Arsenal FC:n. Manchester on voittanut 58 kansallista pokaalia ja Gunners 45*. United voitti 20 mestaruutta, joista 13 Sir Alex Fergusonin ansiosta. Arsenal FC voitti 13 mestaruutta. Silti viime mestaruusjuhlinnoista on jo jonkin aikaa: United voitti mestaruuden viimeksi vuonna 2013 ja Arsenal vuonna 2004. Manchester United voitti myös enemmän Charity Shieldsejä (21-16) ja Liigacupeja (5-2). Arsenal FC voitti kuitenkin FA Cupin useammin (14 – 12).
Arsenal FC:n palkintokaappiin lisättiin uusi pokaali aivan viime vuosina. Vuonna 2020 voitettiin sekä FA Cup että Charity Shield. Unitedille vuoden 2017 liigacup oli viimeinen kansallinen palkinto.
Manchester United on kansainvälisesti paljon menestyneempi. Seura voitti Mestarien liigan kolme kertaa ja sekä Euroopan cupin II että Eurooppa-liigan kerran (Ajaxia vastaan vuonna 2017). Seura voitti myös Euroopan Supercupin ja kahdesti seurajoukkueiden maailmanmestaruuden. Arsenal FC:llä on vain yksi eurooppalainen palkinto: Euroopan cup II vuodelta 1994.
*Palkinnot on päivitetty kauteen 2021-2022 asti
Kun Arsenal FC saapuu Old Traffordille, voit olla varma, että Valioliigan suurin stadion on täynnä viimeistä paikkaa myöten. Peli ”Unelmien teatterissa” on hieno kokemus jokaiselle jalkapallofanille. Stadionin valtava koko, peräti 74 879 istumapaikkaa, tekee edelleen vaikutuksen. Stadion näyttää jo ulkoapäin vaikuttavalta, mutta sisältä se tekee vielä suuremman vaikutuksen. Kenttä on täysin suljettu valtavilla jyrkillä katsomoilla, jotka ovat vain muutaman metrin päässä kentästä. Tämä luo äärimmäisen uhkaavan tunnelman.
Stadionille kannattaa mennä hyvissä ajoin etukäteen. Tunnelma on jo valmiiksi erittäin vaikuttava ja juomia myydään puoleen hintaan. Voit myös ihailla Matt Busbyn (itäisellä katsomolla) ja Alex Fergusonin (pohjoisella katsomolla) patsaita. Sir Matt Busby Wayn toisella puolella on kuuluisa Unitedin kolminaisuuspatsas. Siinä George Best, Denis Law ja Bobby Charlton juhlivat Euroopan cupin voittoa vuonna 1968. Siellä on myös muistolaatta Münchenin lento-onnettomuuden muistoksi.
Suunnitelmissa on lisätä stadionin kapasiteettia noin 90 000 paikkaan, mikä tekisi siitä Camp Noun jälkeen Euroopan suurimman stadionin. Lippujen kysyntä ylittää edelleen reilusti tarjonnan. Unitedilla on yli 50 000 kausikortin omistajaa, ja lisäksi 100 000 ihmistä on jonotuslistalla. Ennen laajentumista Bobby Charltonin katsomo rakennetaan uudelleen. Se on stadionin pienin katsomo. Alun perin tämä ei ollut mahdollista, koska katsomon takana kulkee junarata. Uusia rakennustekniikoita soveltamalla tämän ei pitäisi enää aiheuttaa ongelmia. Katsomon suunnittelee sama yritys, joka suunnitteli Tottenham Hotspur Stadiumin. Laajennuksen tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä ilmoitettu
Manchesterin keskustasta pääset stadionille bussilla, junalla tai raitiovaunulla.
Nopein tapa matkustaa on Metro Link -raitiovaunulla. Nämä raitiovaunut ovat muutenkin mukavin tapa matkustaa Manchesterissa. Lähin metroasema on Old Traffordin asema. Pääset sinne Altrinchamin linjalla keskustasta (Piccadillyn asema). Kymmenessä minuutissa olet pysäkillä, ja stadionille on vielä muutaman minuutin kävelymatka. Voit myös ottaa Trafford Park -linjan ja jäädä pois Imperial War Museum- ja Wharfside-pysäkeillä. Näiltäkin pysäkeiltä on vain muutaman minuutin kävelymatka Old Traffordille. Eksyminen on mahdotonta, sillä kaupungin keskustasta alkaen voit seurata peliin matkalla olevaa väkijoukkoa.
Jos matkustat mieluummin bussilla, voit jäädä pois Piccadilly Gardens -pysäkillä kaupungin keskustassa. Sieltä voit ottaa useita busseja, jotka pysähtyvät stadionin lähellä. Bussi 250 pysähtyy Matt Busby Waystopilla 25 minuutin ajomatkan jälkeen. Sieltä on viiden minuutin kävelymatka. Bussit 255 ja 256 pysähtyvät Warwick Roadin pysäkillä 20 minuutin kuluttua. Sieltä on noin kuuden minuutin kävelymatka. Kolmas vaihtoehto on bussi X50, joka pysähtyy Watersiden pysäkillä 20 minuutin kuluttua. Sieltä on myös kuuden minuutin kävelymatka.
Old Trafford – museo- ja stadionkierros
Muina kuin pelipäivinä Old Trafford on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Museo- ja stadionkierroksen aikana kävelet pelaajatunnelin kautta kentälle ja voit istua vaihtopenkillä. Voit myös ihailla Punaisten paholaisten palkintokaappia. Jos haluat varmistaa paikkasi kierroksella, kannattaa tehdä varaus ennen Manchesteriin lähtöä. Voit valita seuraavista vaihtoehdoista:
Museo- ja stadionkierros on tarjolla sunnuntaista torstaihin kello 9.30-16 ja perjantaina ja lauantaina kello 9.30-17. Jos Old Traffordilla pelataan kotipeliä, kierroksia ei järjestetä ja museo on suljettu. Kierros kulkee kiinteää reittiä pitkin pelaajatunnelia. Naposteltavaa ja juomaa voi nauttia Red Caféssa. Hinta on 30 puntaa aikuisilta ja 15 puntaa alle 16-vuotiailta nuorilta.
Voit myös varata Legends Tour -kierroksen, jossa sinua opastaa Manchester Unitedin ikoni. Stadionkierroksen lisäksi tarjolla on myös Q&A-tilaisuus pelaajan kanssa, jossa voit esittää omia kysymyksiäsi. Sen jälkeen saat signeeratun valokuvan ja voit ottaa valokuvan pelaajan kanssa. Näille kierroksille on tehtävä varaus hyvissä ajoin etukäteen, sillä ne ovat erittäin suosittuja. Tiedot päivämääristä ja kierrokselle osallistuvista pelaajista löytyvät
Oletko lähdössä Old Trafford -stadionille Manchester United vs Arsenal FC -peliin?
Vaikka Manchester United perustettiin vuonna 1878, nykyisen logon kuvat ovat olleet käytössä vasta 1970-luvulta lähtien. Alkuvuosina logossa oli veturi, koska seuran perustivat rautatieyhtiön työntekijät. Vuodesta 1902 lähtien logoksi otettiin Manchesterin kaupungin logo. Nykyään vanhasta kaupunkilogosta on jäljellä vain laiva. Loppu vaihdettiin 1970-luvulla paholaiseen, koska se on lempinimi Red Devils (punaiset paholaiset).
Joukkue oli tämän lempinimen velkaa Sir Matt Busbylle. Tämä legendaarinen valmentaja liittyi seuraan vuonna 1945, antoi mahdollisuuden nuorille pelaajille omalla valmennuksellaan ja saavutti suurta menestystä. Nuori joukkue tunnettiin nimellä ”The Busby Babes”. Vuonna 1958, kun joukkue oli pelannut Euroopan kaksintaistelua, lentokone, jolla he olivat matkalla, syöksyi maahan. 23 ihmistä kuoli, heidän joukossaan kahdeksan ykkösjoukkueen pelaajaa. Busby itse loukkaantui. Nimi ”Busby Babes” sai surullisen mielleyhtymän draaman jälkeen. Busby lähti etsimään toista lempinimeä, ja sai inspiraationsa Salford Cityn jalkapallojoukkueesta, ”Punaisista paholaisista”. Busby päätti ottaa lempinimen käyttöönsä. 1970-luvulla seura muutti logon ja otti virallisesti käyttöön Red Devil -logon.